jueves, 23 de mayo de 2013

Cas clínic: " Síndrome femoropatel·lar"


Aquí tenim el cas de l'Oriol Faidella, un atleta apassionat per l'esport i els grans desafiaments, que fa aproximadament 1 any que està fent entrenaments intensos i de qualitat per preparar-se cites tant importants com la Marató de Barcelona, i aconseguint l'objectiu amb un gran èxit...Un tipo valent, sens dubte!!! I amb un llarg recorregut per millorar.
 
Tot seguit, l'Oriol ens explica el seu cas, complexe però alhora molt interessant des del punt de vista de la fisioteràpia.
 
" Tot va començar el setembre del 2009 (3 anys i mig aprox) quan vaig fer un viatge al Canadà. Al viatge de tornada cap a BCN vaig pecar, ja que vaig estar assegut al bus unes 15 h i directe del bus vaig pujar al avió on vaig estar unes 10 h més assegut sense aixecar-me pràcticament... ho sé... una imprudència. Vaig estar dormint tot el viatge.
 
Jo fins abans no corria al nivell d'ara. Només corria esporàdicament 2 o 3 cops al mes, 10km i al trote... no sabia ni què era una mitja Marató encara... 2 dies després d'haver aterrat, vaig anar a córrer per estirar les cames i tot bé, però als 25 minuts de trote.. pam! La cama dreta em fot un mal terrible, tant que no puc posar el peu a terra i no puc caminar.
 
Vaig al metge - fisio i em detecta: "tendinitis aguda rotuliana".

Tot indica que la causa de tot és el viatge de tornada assegut tantes hores...
 
M'envia a rehabilitació. Recuperació amb màquines, moltes sessions de electorestimulació i estirar cada nit. M'hi estic 5 mesos així. I quan tot sembla que esta solucionat... vaig a córrer i ... pam! el mateix a la cama esquerra!! doncs el mateix procés 5 mesos més al fisio.
 
Segueixo corrent, però de manera mega esporàdica com t'he dit 2 o 3 cops al mes al trote. I no és fins a l'octubre del 2012 que em faig soci del CAR i descobreixo els entrenaments de veritat, les sèries, els farleks, el món de supinació, pronació.. etc.

Preparo la Marató i el dia de la cursa em passa això mateix al km 27. ... No sé si és que dec tenir un altre cop la mateixa tendinitis o què?...
 
No sé què en penses.
 
L'altre dia vaig anar a fer "carenes" i em va tornar a passar el mateix al km 25... estic molt desanimat perquè quan em passa això, el meu cap i cos em demana i té ganes de correr al màxim !! però la meva ròtula no em deixa.

I ara cada cop que vaig a entrenar em passa el mateix. A la que porto uns 5 - 8 km.... pam! La rotula dreta passa d'estar bé a fotrem un mal insuportable i m'impedeix seguir corrent.
No sé si és inflamació, tendinitis o què...
 
Creus que podria solucionar-se el problema comprant-me un aparell de electroestimullació ?? (són uns 300 - 500€ oi?)..."
 
 
Sota el meu punt de vista, aquí tenim un problema més enllà d'una simple tendinitis rotuliana, i crec que cal preguntar-se si aquesta es veritablement la causa de les teves molesties...jo m'arriscaria a dir que no, que més aviat és la conseqüència. I ara m'explico.
 
Segons em dius, el dolor et va començar després d'haver passat moltes hores assegut amb els genolls en flexió durant el llarg viatge...Aquest és el motiu suficient per creure que aquí hi ha hagut un clar síndrome de hiperpressió rotuliana, també anomenat síndrome femoropatelar o condromalacia. Degut a passar tanta estona en posición de flexió de genolls, entre la ròtula i els condils femorals es crea una hiperpressió continuada ja que en aquesta postura la ròtula recolza amb més força contra el fémur, podent arribar a lesionar el cartílag que hi ha entre aquests dos ossos.
 
Per tant, jo em declinaría més per un síndrome femoropatelar, que no pas per una tendinitis rotuliana, que tot i ser dues patologies diferents, poden donar-se les dues juntes, la una com a conseqüència de l'altra.
 
Una breu definició d'aquest síndome femoropatelar o condromalacia rotuliana seria l'afectació del cartílag infrarotulià, provocat per la hiperpressió i/o el mal alineament de la ròtula. Com a conseqüència d'això es poden donar alteracions en la biomecànica del genoll.
 
I crec que això és el que realment t'està passant, ara i abans, una alteració en la biomecànica del genoll produida per una afectació del cartílag de la ròtula. Aquesta alteració fa que tendons, músculs i lligaments facin un treball excessiu provocan-te tendinitis i dolor al fer l'activitat esportiva.
 
Solucions??? SI... L'aparell d'electroestimulació t'ajudaria? Jo crec que NO.
Sovint, en fisioterapia, quan tenim aquesta patología, hi ha la costum d'enfocar el tractament amb la tonificació del vast intern del quàdriceps, mitjançant aparells d'electroestimulació o exercicis específics, per tal de fer el recentratge de la ròtula...però aquest tractament, en la majoria dels casos fracasa.
 
Des el meu punt de vista, la fisioterapia hauria d'anar enfocada des d'una perspectiva més global, i basar-se en el reajustament de les cadenes musculars i articulars, i no tant d'una tonificació de quàdriceps.
 
Com es podría fer això? Doncs hi ha un mètode anomenant T.R.A.L. ( "Terapia Reequilibradora del Aparato Locomotor") que s'utilitza en fisioterapia i que consisteix bàsicament en reequilibrar les extremitats inferiors mitjançant un treball global d'exercicis posturals i de prendre consciencia a través del moviment i del pes corporal.
 
Molt recomanable també seria pendre regenerador de cartílag natural. En qualsevol herbolisteria o parafarmacia en podries trobar. Un dels més eficaços és el cartílag de tauró, però hi ha infinitats de variants.  Normalment cal pendre-ho durant 3 mesos seguits i després descansar, tornar a pendre-ho 3 mesos més, i així succesivament...el procés de regenerar és lent, però eficaç. Els resultats es veuen si tens paciencia. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario