jueves, 25 de abril de 2013

Cas clínic: "Periostitis tibial"

Avui parlaré d'un cas molt típic entre corredors i triatletes. Una lesió que acostuma a afectar tant a esportistes principiants com entre els més experimentats.... la periostitis tibial.

Com a exemple, tenim el cas del nostre company i president del club, Tito Pueyo, gran triatleta i amb una llarga experiència en aquest món, que fa 15 dies que està patint una forta periostitis del tibial posterior, i així ens ho narra:
 


"Hola Aitor, estic patint una periostitis de gran calibre al límit de la fisura de l'os. Porto 15 dies convivint amb ella, i amb una mica de repòs, algún massatge al tibial posterior i ultrasons, no ha sigut suficient. Avui he anat al Dr. Xavier Fornós per a fer una injecció d'ozó i m'ha receptat una crema que es diu IPSODOL. M'ha recomanant parar de córrer durant uns dies..."




La periostitis és una inflamació del periosti ( membrana que recobreix l'os). La zona més comuna on es sol produir aquesta lesió és a nivell de la tibia. Acostuma a produir-se en époques on s'incrementa el volum d'entrenament, de manera que l'augment de l'impacte del peu contra el terra, fa que els músculs tibials traccionin continuament sobre la seva inserció óssea, creant-se una vibració constant que fa que el periosti acabi inflamant-se.

Les principals causes poden ser la utilització d'un calçat inadequat o desgastat, entrenar en superfícies massa dures, el pes del corredor, una técnica de carrera no massa bona, tenir les cames arquejades, la hiperpronació dels peus... però la causa més habitual d'aquesta lesió acostuma a ser un excés de càrrega en els entrenaments. I m'explico: En tot entrenament és necessari seguir una progressió. Cal donar temps al cos a que s'acostumi als canvis i s'adapti a les noves rutines. Quant més progressives siguin les càrregues d'entrenament, millor les asimilarà el cos...

Tito pateix aquesta lesió notant un dolor profund i intens, a la zona interna de la cama, sobretot quan córre. Segons li ha dit el seu traumatòleg, el diagnòstic és una periostitis de gran calibre al límit de la fisura de l'ós...i es que existeix una lesió molt més greu encara, i que ens deixaria sense córrer durant molt temps, que és la fractura o fisura per estrés de la tibia, que sol estar molt lligada a la periostitis, ja sigui com a conseqüència d'aquesta si no es soluciona i seguim entrenant amb normalitat.

En aquests casos, la primera cosa que s'hauria de fer, i com està fent Tito recomanat pel seu traumatòleg, és intentar disminuir la càrrega d'entrenament amb impacte. Això no vol dir fer un repòs absolut. Sempre es pot realitzar un entrenamnet que impliqui altres disciplines com la natació i el ciclisme, que permetin mantener en forma la musculatura.

Després, és important intentar baixar aquesta inflamació del periosti, mitjançant diverses tècniques, entre elles les que li están aplicant a Tito: ozonoterapia, cremes antiinflamatòries, fred, ultrasons...però sota el meu punt de vista, el treball més important que s'hauria de fer i insistir és el de la teràpia manual. S'ha d'intentar treballar la musculatura implicada ( bessons, soleo i tibials) juntament amb les parts toves annexes. Fins que el múscul tibial posterior, bessons i soleo no estiguin amb el seu to normalitzat, i estiguin en continua hipertonía, aquests continuaran fent tracció a la seva inserció de la tibia, i la inflamació continuarà estan present...Així que penso que és necessari aquest treball de descàrrega manual mitjançant tècniques profundes i mans expertes.

Bàsics, i molt importants, serán també els estiraments. Tindran un paper fonamental en la resolució d'aquesta lesió. L'estirament de bessons i soleo són absolutament imprescindibles. A més a més, s'ha d'afegir l'estirament específic del múscul tibial posterior

Existeixen també vendatges neuromusculars que poden ajudar, tot i que no sempre. Hauria de ser el teu fisio qui t'ensenyi a possar-te'l, amb quina tensió i a quina alçada.
 
I per últim, si la causa de la lesió es biomecànica ( que desconec si a Tito es aquesta la causa), ja sigui per una mala técnica de córrer o per una mala petjada, si no és corregeix la manera d'entrenar suprimint vicis adquirits o posant una plantilla en el cas de mala petjada, la lesió no desapareixerà per complert. En aquests casos, seria interessant fer-se un estudi biomecànic de la marxa al podòleg, per a determinar la causa biomecánica concreta.
 
Cada fisioterapeuta té la seva forma de treballar i utilitza tècniques que ha anat aprenent al llarg de la seva formació, i les aplica en funció dels resultats que ha obtingut amb l'experiència en pacients...Jo destacaría varies tècniques pel tractament d'aquesta lesió: 1- Massatge profund de la musculatura implicada. 2- Tècniques miofascials 3- Fibrolisis diacutània ( "ganxos" per la destrucció de posibles adherencies a nivel  de la inserció amb la tibia) 4. Estiraments analítics. 5- Vendatge neuromuscular
 


 

jueves, 18 de abril de 2013

Cas Clínic: "Inflamació de la grassa de Hoffa"


El primer cas que  voldria escriure en aquest blog, i que m'agradaria compartir-lo amb tots vosaltres, és el cas de ma germana Eli. Amant del running, gran aficionada a l'esport en general i excel·lent atleta, ha tingut que viure la cara més amarga de tot esportista...una complicada lesió que l'ha apartat d'allò que més li agrada durant un llarg temps. Tot i no estar recuperada al 100%, està veient per fi el final del túnel.

A continuació, la Eli ens explica en persona tot el llarg procés que va seguir per intentar solucionar un problema amb difícil tractament. Un exemple de lluita, perseverancia, valor i ganes de voler curar-se... Ànims Eli!!!

"Todo empezó hace  3 años aproximadamente, cuando en la preparación de una carrera de 10 km, aumenté la intensidad de mis entrenamientos . Un día, sin más, me empezó a doler la rodilla derecha,  acompañada de una inflamación alrededor del tendón rotuliano, en la parte inferior de la rótula. Después de un período de reposo absoluto,  volví  a retomar mis entrenamientos, pero ahora no era solamente la derecha que me dolía, sino que eran las dos . El dolor se hacía insoportable, incluso al caminar.

Al ver que estos no remitían, inicié mi particular "vía crucis" con los  traumatólogos leridanos, uno tras otro. Todos me hicieron radiografías, y coincidieron en que la causa era debida a mi constitución, ya que tengo las rodillas un poco arqueadas, y ese era el motivo que  provocaba la inflamación y el dolor. Me recetaban antiinflamatorios ,reposo y sesiones de fisioterapia para intentar mejorar los síntomas. La fisioterapia consistió en masaje de descarga de la zona del cuádriceps, masaje cyriax en la zona del tendón rotuliano y ultrasonidos para disminuir la inflamación. No hubo éxito.

Recomendado por Tito, visité a otro traumatólogo, especialista en medicina deportiva, el Dr. Xavier Fornos. Me diagnosticó  "Inflamación de la grasa de Hoffa" y propuso tratarme con Ondas de Choque ( que dolían un cojón y parte del otro). Fueron unas cuantas sesiones y nada de nada, el dolor aumentaba y el bolsillo disminuía

Finalmente decidí cambiar de aires y me presenté a la consulta del Dr. Borrell, un traumatólogo de Barcelona, de gran reputación y ex-médico del Barça. Después de una resonancia magnética, su diagnóstico coincidió con el del  Dr. Fornos, inflamación de la grasa de Hoffa, pero que no era partidario de  las ondas de choque, porque  me provocaban más daño, en mi lesión, que beneficio. Propuso hacerme infiltraciones de cortisona, dos en cada rodilla, que disminuyó  mucho la inflamación y tuve mejoría durante un cierto tiempo... pero de nuevo el dolor hizo acto de presencia.

 
Desquiciada y con la moral por los suelos dirigí mis pasos hacia las terapias alternativas, la acupuntura, tres sesiones y el dolor se iba intensificando. Tras una conversación con un entrenador de atletismo que había tenido atletas con síntomas similares, me recomendó la visita a un podólogo para que me hiciera un estudio biomecánico de la marcha. La primera visita fue totalmente desalentadora ya que su propuesta fue que dejara de correr y me dedicara a la práctica de otros deportes con menor impacto. El cabreo fue mayúsculo pero aun así  seguí sus indicaciones....  unas plantillas para corregir mi centro de gravedad, que según él, estaba desequilibrado, y que lo mejorarían. 

Así que harta de todo, cogí las plantillas, y olvidándome de todas las indicaciones recibidas, por mi cuenta fui corriendo progresivamente empezando con 5 minutos la primera semana, 10 minutos la segunda, y así sucesivamente hasta poder correr 1 hora, con molestias pero soportable.
Actualmente, si hago mucho esfuerzo, se me cargan y debo parar unos cuantos días, pero luego me recupero y vuelvo a las andadas. Si dejo de correr durante un tiempo, también lo noto. Y sobre todo si hago una carrera larga o con el terreno irregular, las molestias continúan... pero hay que convivir con ello."



La inflamació de la grassa de Hoffa o "Hoffitis" és una lesió que,  actualment ha estat en el punt de mira de la premsa esportiva, ja que el tenista Rafa Nadal ha estat 7 mesos fora de la competició després d'una llarguísima recuperació produïda per una inflamació de la grasa de Hoffa.


 
 
La grasa de Hoffa es localitza sota el tendó rotulià del genoll, en la part inferior de la ròtula. La inflamació d'aquesta zona es produeix principalment en joves esportistes conjuntament amb síndrome femoro-patel·lar o tendinopatia rotuliana.
 
 
Aquesta relació de la "hoffitis" amb un tendó rotulià que treballa molt, crea molta tensió, s'inflama i a vegades es lesiona, fent de la recuperació una tortura pels esportistes.
 
 
 
Penseu que Rafa Nadal té accès als tractaments més avançats i un personal més que qualificat que està amb ell permamentment treballant en la seva recuperació. El  tractament amb factors de creixement l'han ajudat significativament a reduir aquesta inflamació. Tot i així li ha costat moltíssim superar la lesió, però el més important que ha pogut tornar a les pistes... Esperem que la Eli acabi també amb aquest calvari, i la veiem aviat donant guerra a les curses. Té molt mèrit el que està fent. Continua així i ho superaràs!!!

 

miércoles, 3 de abril de 2013

Pilates per a maratonians

La fisioterapeuta Zoe Queally, especialista en l'aplicació clínica de Pilates, ens relata la seva experiència amb els  maratonians... Qui dels que ens hem estat preparan distàncies llargues no hem patit mai dolor en la zona de la ingle, genoll, lumbars o a la banda iliotibial? Els desequilibris musculars solen ser els responsables, i poden ser evitats fàcilment mitjançant exercicis de Pilates. S'ha creat un taller específic per a corredors i professionals de la salut, on s'ensenyarà la biomecànica necessària per córrer bé, els desequilibris musculars que molts corredors tenim i que comúnment condueixen a una lesió, i exercicis específics per a corregir aquests desequilibris. Tinc intenció d'assistir a aquests seminaris. Ja us informaré més endavant de l'experiència...
 
"Como fisioterapeuta con un interés particular en las lesiones deportivas y la aplicación clínica de Pilates, la temporada de maratón es uno de mis momentos más intensos del año.
Decenas de miles de corredores se han decidido ya en toda Europa a comenzar el régimen de entrenamiento extenuante necesario para completar con éxito un maratón o han sido inspirados por los maratonianos para ponerse las zapatillas y mejorar su forma física corriendo.
 
 
Incluso para los corredores experimentados, las tensiones y dolores causados por un programa de entrenamiento tan exigente comienzan a mostrar su desagradable cara, y entonces empiezan a considerar la posibilidad de un poco de ayuda adicional de un fisioterapeuta. La fisioterapia es fundamental en todas las etapas del entrenamiento para evitar que los pequeños traumas de esfuerzo se conviertan en lesiones más problemáticas. Los problemas más clásicos que veo normalmente en los corredores, sobre todo durante ese par de meses antes de la carrera, son el síndrome de la banda iliotibial, dolor de las lumbares, dolor de rodilla y dolor en la ingle. Todos estos problemas son, en la mayoría de los casos, debido a desequilibrios musculares, que pueden ser evitados fácilmente mediante ejercicios de Pilates.
 
 
Clínicamente, los ejercicios de Pilates se adaptan a cada persona y en todos los casos se hace una evaluación antes del tratamiento para conseguir un programa de tratamiento/ejercicio óptimo. Sin embargo, como muchas de las lesiones más habituales relacionadas con el correr se pueden evitar usando Pilates, me gustaría compartir algunos de los ejercicios clave de Pilates clínico, que he prescrito una y otra vez con gran éxito a los corredores que vienen a verme a  mi clínica.
 
Desequilibrios musculares comunes se producen con gran facilidad durante el entrenamiento para un maratón o al correr largas distancias regularmente, debido principalmente a las estrategias de compensación que se adoptan cuando los músculos clave se comienzan a fatigar. Uno de los músculos de fatiga rápida es el glúteo medio, que es el principal responsable de la estabilización del movimiento lateral de la pelvis al estar de pie sobre una pierna. En un maratón el corredor da como mínimo 41.000 pasos. Cada uno de los pasos requiere que el glúteo medio de la pierna estabilizadora se active adecuadamente para permitir la colocación del otro pie en frente. Cuando se produce la fatiga y la tarea queda inconclusa, se necesita la concurrencia de otros músculos para ayudar. Estos otros músculos, exigidos en exceso, se ponen muy tensos y se acortan, causando síntomas en esta zona por falta de una biomecánica óptima al correr.
 
 
Por ejemplo, si el glúteo medio no funciona en su manera óptima, hay tres estrategias de compensación muy comunes. La primera es que la zona lateral de la pelvis, que incluye el tensor de la fascia lata y, a continuación la banda ilio-tibial, se activan. A causa de la repetición, acaban acortándose, produciendo dolores en los laterales de la rodilla. La segunda es una historia parecida en los flexores de la cadera, que acaban causando problemas en la zona de la ingle. El tercer resultado de compensar la falta del glúteo medio se ve en las lumbares. Estos tres síntomas, si han comenzado por falta de estabilidad en la pelvis, se pueden corregir mediante los ejercicios que se muestran en el adjunto con mucha más eficacia que tan solo estirando los músculos donde aparecen los síntomas. Es la diferencia crucial entre tratar la causa o el síntoma.
 
Actualmente hay una corriente de terapeutas e instructores de Pilates progresivos promocionando clases de Pilates “restaurador” que se pueden incorporar entre el entrenamiento para correr y el entrenamiento físico más intenso. La idea es restaurar algunos de los desequilibrios musculares y patrones comunes de “uso excesivo” que se producen durante el entrenamiento.
 
 
 
Al trabajar el músculo de una manera diferente a lo largo de toda su longitud, como ocurre con el Pilates, se promueve el uso de diferentes fibras musculares y por tanto se reduce la tendencia a que partes del músculo se acorten y se hagan más voluminosas. Los músculos acortados son mucho menos eficientes que los más largos, más fuertes y de fatiga lenta. En una actividad repetitiva como correr, mejorar la eficiencia del músculo tendrá resultados muy positivos, entre ellos un mejor rendimiento y una reducción del dolor y los traumas de esfuerzo fácilmente evitables."